“RENDSZERSZINTEN RASSZISTA TÁRSADALOMBAN

NEM ELÉG, HA NEM VAGY RASSZISTA.

ANTIRASSZISTÁNAK KELL LENNED.”

Angela Davis

Amit tehetsz

  • Ismerd meg saját fehér kiváltságaidat!
  • Aktívan lépj fel a rasszizmus ellen! Ne csak akkor, amikor a Black Lives Matter szerepel a hírekben, vagy amikor valami történik az Egyesült Államokban, és ne csak közösségi médiában osztott idézetekkel. A forradalom egy konyhaasztalnál folytatott beszélgetés is. Interakció idegenekkel, reakció a mindennapokra.
  • Szólalj meg a családi születésnapokon, vagy amikor egy munkatársad rasszista viccet mond, szólalj fel a fehér barátaid körében is! Légy antirasszista a nap minden órájában, az év 365 napján!
  • Figyeld meg, milyen nyelvezetet használsz beszélgetések vagy munka közben! Gondolkozz el és beszélj másokkal az általunk használt szavakról, fogalmakról és azok jelentéséről, hatásáról!‍
  • Küldj levelet a köztársasági elnöknek, polgármesterednek, iskoládnak vagy munkáltatódnak, és kérj befogadó ünnepeket, nyári tábort, kitüntetést minden gyermek számára! (Amikor lesznek mintaleveleink, azokhoz itt fogsz linket találni).
  • ‍Írj alá és ossz meg petíciókat, például itt!
  • ‍Vess egy kritikus pillantást az általad fogyasztott médiára: mely újságokat olvasod, miket követsz a közösségi médiában, milyen tévéműsorokat nézel? Ki kap szót ezeken a felületeken, milyen a szerkesztőségek képviselete, kinek a szempontjai vannak képviselve?
  • Amikor összejöttök fehér barátaiddal, családoddal, szomszédjaiddal vagy ismerőseiddel, tárjátok fel pl. a “fehérség” és a fehér kiváltságok  témáit! Ehhez egy jó forrás a Bath-i egyetem kiadványa, How to be an anti-racist and white ally (Hogyan leszek anti-rasszista és fehér szövetséges). Ez tartalmazza többek között azokat technikákat, amikkel mások előítéleteit tudod kezelni.
  • Amikor roma, vagy más marginalizált csoport tagjával beszélsz, légy tudatában, hogy te vagy privilegizált helyzetben, így csak neked áll hatalmadban megfordítani a szerepeket.
  • Tanúsíts alázatot. Hogy ez miben áll, Courtney Ariel*, fekete énekes az alábbiakban határozta meg:

Tanácsok fehér barátainknak,
akik szövetségeseink lennének

  1. Hallgass többet … engedj másokat beszélni!
  2. Néha ne keress ellenérvet … amikor roma társad megosztja a véleményét!
  3. Képezd magad … a rendszerszintű rasszizmusról, és hallasd a hangod, hogy más fehér emberekre is hass!
  4. Ne reklámozd, hogy a rendszerszintű rasszizmust most fedezted fel!
  5. Amikor nem tudsz valamit, kérdezz – de előbb fektess bele munkát, járj utána önállóan!
  6. És végül: hagyjuk már a színvakságot! … amivel megtagadod a romák megkülönböztetését, kizsákmányolását, holokausztját, elkerülöd a vitát a saját privilégiumaidról.

* Ez egy rövidített, átfogalmazott  változat, fekete helyett romát írtunk. A teljes, pontos magyar szöveget itt tudod olvasni.

A Fehérházifeladatot közvetlenül az interneten található összes rasszizmusellenes forrás inspirálta, és sokak vállán áll, akik vállalták a kemény munkát a rasszizmus elleni küzdelem írása, tanulása, kutatása, bemutatása és tanítása terén.

Ez a weboldal nem teljes referencia-munka.

A tartalmak egyikét sem mi hoztuk létre, sem nem mi találtuk ki. Minden elismerés azoknak az íróknak, kreatívoknak, aktivistáknak, filozófusoknak, újságíróknak és tudósoknak jár, akik a sok cikket írták, videókat vagy podcastokat készítettek, és rendszereket kutattak és bíráltak.